HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) EĞİTİM ANLAYIŞI VE EĞİTİM METODLARI

HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) EĞİTİM ANLAYIŞI VE EĞİTİM METODLARI

Öğretmenler ve eğitim yöneticileri alanında yaptığımız çalışmada, konu ile alakalı iki kitap incelemesinde bulunduk.

"İmtihan dünyasında Allah'ın kullarına en büyük lütfu, yol haritası olan Kuran ve yolu aydınlatan rehberimiz hazreti Muhammed (sav) efendimizdir." diyerek çalışmamızı değerli eğitimci arkadaşlarımızın istifadesine sunduk.

İslam terbiyesi; insanlığın bütün varlığını hiçbir şey ihmal etmeden tedavi eden yoldur. Bu yol insanın bedenini ruhunu maddi ve manevi hayatını ve yeryüzündeki bütün davranışlarını düzenler. Bunun en güzel temsilcisi olan peygamberimizi hayatımızın her alanında olduğu gibi meslek hayatımızda da örnek almalıyız.

Çünkü Ahzap suresi 21 ayette şöyle buyurulur:  «Andolsun ki Resulullah sizin için Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.»

 

Peygamber Efendimizin genel olarak eğitimdeki tavsiyesi:

«Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz; kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız.»

«Yapmadığınız şeyleri söylemeyiniz, Kur'an bunu böyle belirtmiştir: Niçin yapmadığınız şeyleri söylüyorsunuz?»

«Yumuşaklıktan mahrum olan kimse, bütün hayırdan mahrum olur.»

 

Eğitim gönüllere taht kurma sanatıdır, gönlüne giremediğiniz çocuğu eğitemezsiniz. Sevdiğimiz çocuk için fedakârlıklara katlanırız, çocuk da bunu fark eder; bizi sever ve söylediklerimize değer verir. Efendimizin sünnetlerinden faydalanarak öğrencilerimiz ile doğru iletişim kurabilir, birlikte iki dünya başarısına erebiliriz.

20.01.2022 223

Kitap incelemesinin detayları ve sunum için tıklayınız.